Komikere: Hva skjer? På turne:

TIL MINNE OM ÅSLEIK ENGMARK

 

Tomrommet etter Åsleik Engmark

Åsleik tråkket opp en ny vei i norsk humor framfor å følge den trygge stien. Savnet etter ham er bunnløst.

I det snurrige hjørnet av norsk kulturliv vi kaller komiker-Norge kan lykken i blant streife deg. Du får sjansen til å møte mennesker som byr så grenseløst på seg selv at de aldri forlater sjelen din, de tar bolig i deg, blir en del av pulsen din, av DNAet ditt, av selve blomdomløpet. De former tankemønsteret ditt, fjerner støttehjulene på sykkelen, leder deg inn på ukjente stier i karrieren og livet. Slike grensesprengende møter bærer bud om en ny begynnelse, de gir deg håp i en rotløs bransje, fargelegger den kullgrå hverdagen.

Sånn var Åsleik, han var pulsen i komi-Norge, en uerstattelig kreativ motor både før og under forestillingene vi fikk gleden av å gjøre sammen, en entusiastisk inspirator som kompromissløst søkte nye spennende veier i humoren. Han var raus, morsom, klok og direkte - et overflødighetshorn som levde sitt liv i turbofart, men som likevel hadde tid til å ta vare på oss - vennene, kollegene. Åsleik var uendelig ambisiøs på andres vegne, hudløst gjorde han våre karrieredrømmer til sine, han lyste med lommelykt slik at vi fant vår egen sti i karrieren. Samtidig lokket han stadig meg og andre kolleger inn i sine egne ambisiøse humorideer. Det lekne hodet hans, den musikalske kreativeten, toget var ustanselig. Videre! Åsleik ville bare videre! Men for guds skyld, glem ikke hjertet, glem ikke det politiske budskapet, glem ikke deg selv!

Åsleik var en grenseløst begavet artist, han kunne male med den mest fargerike paletten i norsk scenekulturliv. Han var en gudbenådet komiker, kraftfull sanger, grensesprengende god improvisatør og mangefasettert seriøs skuespiller. Som humorskribent balanserte han perfekt mellom folkelighet og absurde innfall, alvorlige temaer og forfriskende fjas, alltid kriblende nysgjerrig. På toppen var han en allsidig musiker med talent for dans og med et tydelig regiblikk. En fantastisk soloartist som samtidig styrket lagånden. Med Åsleik som gjengens kreative motor var alt mulig, sky is the limit, for jo da dette kan vi. Ja, når sant skal sies er vi faktisk best i verden!

Det er en strøm av spennende prosjekter på merittlisten til Åsleik, alt fra absurde musikaler som "Kveiteprinsen" til helimproviserte musikalske helaftener med hans allsidige kollega Jon Rørmark. Som grunnlegger av kabaretgruppen Lompelandslaget i 1987 og standup-pionér på nittitallet sørget han for nyskapning i humor-Norge. De senere årene banket hjertet tungt for alvorlige temaer, som psykisk helse og flyktningkrisen. Ingenting var hellig i humorens tegn, så lenge det var klokt og ærlig gjort. Stor var lykken da vi ble klaget inn til Kringkastingsrådet for blasfemi etter reservasjonsrett-satire på "Komiprisen" i 2014. Vi ble frikjent, men gud det var gøy å skape litt bølger!

Åsleik var inne i sin mest spennende, kreative periode nå og det er vondt å tenke på at han ikke får fullført alt det fine og morsomme han hadde planlagt. "Det kommer en tid for kunst" sa han ofte til meg da han jobbet som hardest med standup-turneer og eventopptredener på tidlig 2000-tall. Den veien var åpenbart brolagt nå, prosjektene Åsleik hadde båret tett inntil brystet i alle år lyste foran ham i horisonten. Heldige var vi som i blant kunne få være med og leke med ham - og lykkelige var publikum som fikk oppleve ham på scenen.

Det var alltid en gave å dele scene med Åsleik, han bergtok publikum med sin uredde fremtoning, finslipte skuespillerteknikk og altoppslukende tilstedeværelse. Følelsen av å improvisere sammen for fullsatte saler vil for alltid være innkapslet i hukommelsen. Men nå - nå runger det bare et ekko i hodet, av en brennende engasjert kollega som jobbet entusiastisk for at vi skulle forfatte og fremføre modige innslag på humorscenen, på en felles skrivetur til Budapest var han så oppslukt av å forgylle forestillingen vår med budskap at vi knapt fikk sett en eneste severdighet. I oktober skrev vi nok en gang et stort humormusikalsk scenenummer sammen. Da boblet han over av smittende entusiasme og var, som alltid, på leting etter å finne den ekte nerven i humorteksten.

Nå er det stille, så gudsjammerlig stille. At Åsleik er borte er bare uvirkelig og urettferdig for alle, han hadde sine beste år igjen og jeg vil savne ham dypt. Tomheten våker over oss som en sjofel skygge, i hodet runger bare den sterke, rå latteren. For gud, hvem kan vel glemme den rå latteren? Takk for at jeg i en periode fikk være sammenvevd med ditt liv, Åsleik. Jeg skal minnes den kreative kraften din med en usigelig glede, knuge alt du lærte meg så godt jeg kan i hånden, prøve å forestille meg hva du ville rådet meg til i livet og karrieren. Men enn så lenge skal jeg sørge over det bunnløse tapet vi har opplevd. Livet kan være grenseløst urettferdig, nå skulle du ha vært her og lyst opp stien for oss alle.

- Minneord fra Jon Niklas Rønning

 

Åsleik Engmark

Du gjorde humorhimmelen mer fargerik og alle vi som har fått jobbe med deg, er evig takknemlig. Elina og alle på Latter og Stand Up Norge.


Bilder

Åsleik  Engmark  Åsleik  Engmark  Åsleik  Engmark 

Showplakater

Alternate image for non-flash browsers


 


Stand Up Norge AS Munkedamsveien 61, 0270 Oslo Tlf: 23 11 88 20 Fax: 23 11 88 21 firmapost@standup.no